Hvor mye kaffe er for mye?

0
Slik forholder du deg til ditt kaffeinntak

Bilde: puuikibeach/flickr

Det er mange av oss som trenger en ekstra boost om morgenen og kaffe er det naturlige valget. Koffein forbedrer fokus, oppmerksomheten og hjelper til med å stimulere sentralnervesystemet i henhold til en rekke studier. Til tross for disse fordelene ved kaffeinntaket er det også en del potensielle helseskadelige effekter knyttet til et for høyt kaffeinntak.

De fleste studier viser at et inntak på mellom 180-300 milligram med koffein er uskadelig og at et slikt inntak ikke medfører noen helserisiko. Men hva er så for mye?. For det første vil det være store indviduelle forskjeller og man kan også øke sitt eget toleransenivå for koffein over tid. På generelt grunnlag kan man si at dersom man kommer opp i et forbruk på 500-600 milligram koffein per dag kan man risikere følgende helserelaterte problemer:

Får å komme opp i livstruende mengder med koffein skal man imidlertid jobbe litt. Livstruende mengder regnes som mellom 8-10 gram, noe som tilsvarer mellom 60 og 100 kopper med kaffe.

Hvordan redusere ditt eget kaffeinntak?

Vær bevisst på ditt eget drikkemønster og trapp ned sakte over tid. Slik kan du venne kroppen til et lavere inntak av koffein. Du bør da være klar over at en kopp koke/filterkaffe inneholder normalt sett mellom 80-90 mg koffein, en kopp pulverkaffe inneholder 60 mg koffein, en kopp espresso 40 mg koffein, en kopp te cirka 50mg koffein, et glass cola rundt 30mg koffein og energidrikker 30-40 mg koffein (utenlandske energidrikker kan inneholde opptil det dobbelte.

Dersom du drikker mindre kaffe er det desto viktigere at den kaffen du drikker er av høyeste kvalitet så du virkelig nyte den. Derfor bør du gå til anskaffelse av en virkelig god kaffemaskin. Sjekk derfor ulike tester av kaffemaskiner før du velger den du vil kjøpe.

Du kan også prøve koffeinfri kaffe. Det finnes en del koffeinfri kaffe som kan sies å måle seg med vanlig kaffe på smak så dette kan være et alternativ. Koffeinfri kaffe er imidlertid ikke helt fri for koffein, en kopp inneholder rundt 3 mg. Du bør også være bevisst på koffeininnholdet i kaffe og annen drikke/mat du innar daglig.

Koffeinabstinenser

Dersom man har vært vant med et meget høyt inntak av koffein eller andre koffeinholdige drikker på daglig basis kan det faktisk inntreffe at man opplever fysiske symptomer når man kutter ned på inntaket. Undersøkelser viser at rundt 50 prosent vil oppleve slike symptomer i en eller annen grad og rundt 13 prosent opplever sterke symptomer som f. eks hodepine i så sterk grad at man ikke kan utføre jobben.

Koffeinabsitenser kan inntreffe mellom 12 og 14 timer etter at man har stoppet eller drastisk redusert sitt koffeininntak. Symptomene vil være på sitt sterkeste etter 24-48 timer og kan vare så lenge som opptil ni dager. Abistensene kan gi seg utslag i symptomer som febersvingninger, redusert overvåkenhet, depresjon, konsentrasjonsvansker, slapphet, hodepine, irritabilitet, insomnia, muskelstivhet og tett nese.

 

Del dette innlegget

Siste artikler

Legg igjen en kommentar

© 2018 Testavkaffemaskiner.com. Alt innhold er beskyttet av åndsverkloven. Ute etter ny mobil?. Sjekk ut tester av mobil før du bestemmer deg!