Kaffetrend: Mot lysere kaffebønner

0
Lysere kaffebønner blir stadig mer populært i USA

Bilde: Glenn Fleischmann/flickr

I henhold til Wall Street Journal ser vi nå en trend mot at kaffebrennere i USA tenderer mot å brenne lysere kaffebønner enn før. Enkelte kaffebrennerier har gått så langt som å kun selge lysere brent kaffe og mener at mørke bønner er det samme som å ødelegge god kaffe.

Det går på tvers av det har vært kaffenormen i USA de siste 20 årene med mørke bønner som gir en karakteristisk sterk og dyp smak. Amerikanere har derfor blitt vant med tenke på mørke bønner som sofistikert kaffe. Her i Skandinavia har derimot lysere bønner som er brygget sterkt vært normen lenge og mange norske baristaer vil hevde at lett brennte kaffebønner er bedre egnet til å få frem den delikate og nyanserte smaken ut av kvalitetsbønner.

Også den amerikanske kaffegiganten Starbucks omfavner denne trenden og har rullet ut et nytt produkt ved navn “Blonde Roast” som følge av den økende etterspørselen. En egen spørreundersøkelse som selskapet foretok viste også at 42 prosent av de spurte foretrakk lysere brent kaffe.

Andre kaffebrennere hevder på sin side at det er kvaliteten på bønnene og ikke graden av brenning som er avgjorde for om resultatet blir bra. Det påpekes at kaffebrenning er et svært avansert håntverk og at bønnene kan brennes så lenge som 16 minuttter eller så lite som halvparten. Dette avhenger av hvilken kaffebønner vi snakker om, opprinnelsen, tettheten av bønnene og hva slags resultat man ønsker. Hovedpoenget har blir altså at man kan oppnå gode resultater bårde med lett brente og mørke bønner men at det blir variasjoner i smak. Begge sortene utfyller derfor hverandre og står ikke i konkurranse til hverandre.

I tillegg nevnes at mange forbrukere feilaktig setter likhetstegn mellom mørke bønner og sterk kaffe. Styrkegraden har dog ingenting med hvor lenge bønnene er brent men er derimot et spørsmål om andelen kaffe versus vann i bryggeprosessen. Dersom man drikker kaffe på lettere brente bønner så kan kaffen ha godt av å hvile litt nærmest slik man lufter en god vin, dette vil bidra til å frigjøre enda mer smak.

Del dette innlegget

Siste artikler

Legg igjen en kommentar

© 2018 Testavkaffemaskiner.com. Alt innhold er beskyttet av åndsverkloven. Ute etter ny mobil?. Sjekk ut tester av mobil før du bestemmer deg!